Helaas is deze website niet geoptimaliseerd voor oude browsers, mocht de website niet toereikend werken dan staan wij u graag telefonisch te woord op nummer 030 234 08 19

Opvang, (begeleid) wonen, budgetbeheer & schuldhulpverlening, dagbesteding & activering

Symposium Van bus naar buurt

Sprekers en workshops

Sprekers

Elisabeth van den Hoogen, dagvoorzitter
De Utrechtse Debatdame Elisabeth van den Hoogen treedt op als dagvoorzitter.

Rina Beers, oud-voorzitter FEANTSA
FEANTSA is de Europese federatie van nationale organisaties die werken met daklozen. Rina neemt u mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van dakloosheid op internationaal niveau. Wat is er veranderd, de afgelopen dertig jaar? Welke landen lopen voor en waar heeft het Nederlandse beleid toe geleid? Wat gaat goed en waar liggen kansen?

Jules van Dam, bestuurder en oprichter de Tussenvoorziening
Jules vertelt over de Utrechtse situatie rondom dakloosheid en de maatschappelijke opvang. Hij kijkt zowel naar de periode waarin de Tussenvoorziening werd opgericht, als naar de huidige tijd.

Wim Eickholt, ervaringsdeskundige, en Lia van Doorn, lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening bij de Hogeschool Utrecht
Samen met Sandra Ringeling van Kessels & Smit nemen zij u mee in het dagelijkse leven van een dakloze schuldenaar onder de titel: Een glimlach is gratis. Misschien wel het belangrijkste op een symposium als dit, het verhaal van ervaringsdeskundige Wim Eickholt. Hij belicht met dat dagelijkse leven iets dat voor veel managers, beleidsmakers en zelfs uitvoerenden doorgaans onderbelicht blijft.

Maarten van Ooijen, wethouder maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht
Tijdens het symposium geeft u, samen met andere deelnemers, aan wat uw stip is op de horizon voor de regio Utrecht. Hoe om te gaan met dakloosheid en schulden. Maarten van Ooijen neemt deze wensen in ontvangst en voegt daar zijn beeld aan toe.

Workshops

1             Uitvliegen: vrije val of zachte landing?
Je weg vinden in de samenleving, hoe doe je dat? Er komt veel op je af als je na een hulpverlenerstraject weer op eigen benen in een wijk gaat wonen. In interactie met ervaringsdeskundigen bespreek je dilemma’s en mogelijkheden voor een doorstart in de wijk.

2             Nieuwe routes: Springplank, direct naar betaald werk
Is het mogelijk om direct van de straat naar betaald werk te gaan? Springplank Eindhoven combineert werk met een woonplek, om zo te werken aan duurzaam herstel. Met verpletterend succes. Hoe doen ze dat? En kan dat ook in Utrecht?

3             Nieuwe routes: Preventie van dakloosheid in de Lekstroom
In 2021 is het zover. Dan is elke gemeente verantwoordelijk voor opvang en beschermd wonen van zijn inwoners. Tot welke vraagstukken en oplossingen leidt dit? De regio Lekstroom presenteert haar vernieuwende hulp om dakloosheid te voorkomen.

4             Jeugd: 18 tot 23 jaar
Te jong voor de 24-uurs opvang, te oud voor de jeugdzorg. Dat overkomt kwetsbare jongeren als ze achttien worden. Waar lopen deze jongeren tegenaan? Wat hebben zij nodig om dakloosheid te voorkomen en hun leven weer op de rit te krijgen?

5             Unieke kans: Sessie van de leergang gemengd wonen
Waar de Tussenbus voorzag in de meest elementaire levensbehoeften zoals eten, drinken, een wc, contact en een deken voor de nacht, ligt de focus nu op het creëren van buurten waar mensen gezamenlijk zorgen dat het prettig wonen is. Wat is het geheim van gemengd wonen? Hoe kun je dat toepassen in de stad en in de regio?

6             De escaperoom: hoe ontsnap je uit de schulden?
De schuldenproblematiek stijgt nog steeds. Hoe kunnen we dat een halt toeroepen en toewerken naar een schuldenvrij bestaan voor iedereen? Stadsgeldbeheer neemt je letterlijk mee in de schuldenproblematiek door middel van een escaperoom. Waar is de uitgang? En waar zitten de verbeterpunten voor Utrecht?

7             Mensenrechten: Recht op dak en goede zorg
Dakloosheid, armoede en mensenrechten: hoe zit het met de mensenrechten in Utrecht? Gebruik de casus en onderzoek welke mensenrechten in het geding zijn. Hoe kun je deze rechten gebruiken om de basisvoorwaarden van een menswaardig bestaan te realiseren?

8             Ervaringsdeskundigheid en kwaliteit van dienstverlening
Werken met ervaringsdeskundigen, betaald, in opleiding en als vrijwilliger, leidt tot ander soort dienstverlening. Meer nabijheid, en het stelt taboes ter discussie. Maar het is niet altijd even makkelijk of succesvol. Wat zijn de vraagstukken, valkuilen en succesfactoren? Hoe organiseer je een succesvolle inzet van ervaringsdeskundigheid in het team?

In de foyer staan marktkraampjes over Housing first, Belle en andere woonmogelijkheden
Altijd al willen weten hoe Housing First wordt opgezet en welke andere woonmogelijkheden er zijn? Of wat de hulpverleners van Belle doen om sekswerkers te helpen met het vinden van een duurzame plek in de samenleving? Tijdens de workshops en in de pauze kunt u dat ontdekken bij de marktkraampjes. Ga in gesprek met hulpverleners en bewoners, kijk rond en stel vooral vragen.

Programma
12.00     Uw reis door de tijd begint
13.00     Opening door dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen
13.10     Trends en ontwikkelingen in dakloosheid in Europa door Rina Beers, oud-voorzitter FEANTSA
13:30     Column over de Utrechtse situatie door Jules van Dam, bestuurder de Tussenvoorziening
13.40     Een glimlach is gratis, door Wim Eickholt en Lia van Doorn
14.15     Pauze
14.35     Workshops Naar een duurzame plek in de buurt (één workshopronde)
16.00     De Utrechtse wethouder Maarten Van Ooijen zal samen met Jules van Dam en Guusta van der Zwaart terugkijken op de dag en vooruitblikken op de toekomst.
16:30     Borrel
18.00     Sluiting

 

terug naar boven