Helaas is deze website niet geoptimaliseerd voor oude browsers, mocht de website niet toereikend werken dan staan wij u graag telefonisch te woord op nummer 030 234 08 19

Opvang, (begeleid) wonen, budgetbeheer & schuldhulpverlening, dagbesteding & activering

Extra’s bij een laag inkomen

Als inwoner van de gemeente Utrecht kunt u gebruikmaken van verschillende gemeentelijke regelingen als u een laag inkomen hebt en het niet zelfstandig redt. Een aantal belangrijke extra’s staan hieronder.

  • Bijzondere bijstand is bedoeld voor onverwachte, noodzakelijke kosten die u niet zelf kunt betalen. Denk aan kosten voor rechtsbijstand, hoge woonlasten of een babyuitzet. Bijzondere bijstand voor medische kosten is er alleen in uitzonderlijke situaties. Heeft u zulke bijzondere kosten en kunt u ze niet betalen? Vraag dan bijzondere bijstand aan.
  • Individuele inkomenstoeslag. Als u drie jaar achter elkaar een laag inkomen hebt en jonger bent dan de AOW-leeftijd, krijgt u misschien extra geld van de gemeente. Dit heet de individuele inkomenstoeslag. De individuele inkomenstoeslag is in de plaats gekomen van de langdurigheidstoeslag. Vraag hier deze toeslag aan.
  • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Hebt u een minimuminkomen, dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. Kwijtschelding wil zeggen dat u de belastingen niet hoeft te betalen. U vraagt dit zelf aan via www.bghu.nl (inloggen met uw Digid) of doet dit samen met uw budgetconsulent.
  • U-pas. De U-pas is een gratis kortingspas die u veel voordeel oplevert. U krijgt er korting mee op allerlei activiteiten in de regio Utrecht. De U-pas is er voor mensen met een laag inkomen die wonen in Utrecht, Houten, De Bilt, Nieuwegein, IJsselstein of Stichtse Vecht. Een U-pas vraagt u aan via deze website.
  • Voedselbank. Hebt u te weinig geld om eten te kopen? Dan kunt u misschien een gratis voedselpakket krijgen. Kijk voor meer informatie op www.voedselbankutrecht.nl
  • Andere eetvoorzieningen. Voor een klein bedrag zijn er in Utrecht ook meerdere plekken waar je kunt eten. Kijk hier welke plekken dat zijn.
  • Emmaus. Dit is een kringloopwinkel waar je uiteenlopende spullen kunt kopen. Hier kun je zien waar in Utrecht ze zitten en wanneer ze open zijn.

Voor nog meer extra’s kunt u ook hier of hier kijken.

terug naar boven

Centrale aanmelding