
Sociaal hart klopt voor gemengd wonen in ‘Seyster Veste’
Op dinsdag 14 juli 2020 openden Woongoed Zeist, De Tussenvoorziening en gemeente Zeist samen het gemengd woonproject aan de Zeisteroever in Zeist West.
Samen bouwen aan fijn wonen
Het voormalig kantoorgebouw ‘Seyster Veste’ is verbouwd tot 32 appartementen. De helft van de bewoners bestaat uit mensen die begeleiding krijgen van De Tussenvoorziening, bijvoorbeeld omdat zij dakloos zijn geweest. Zij kunnen – met een klein beetje hulp – weer zelfstandig wonen. De andere helft zijn andere huurders met een sociaal hart die ervoor kiezen om met deze mensen samen te wonen. Samen bouwen alle bewoners aan fijn wonen in een prettige woonomgeving.
Tijd voor een feestje
Voor de Tussenvoorziening is dit het eerste Gemengd Wonenproject in de regio (dus buiten de gemeente) Utrecht. Een eerder geplande opening kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Nu de maatregelen het weer toelaten, was het alsnog tijd voor een officiële opening. Voor bewoners en omwonenden bood dit feestje een mooie gelegenheid om elkaar (met 1,5 meter afstand) te ontmoeten en nader kennis te maken.
Beter een goede buur dan een verre vriend
De Zeister wethouder Marcel Fluitman verzorgde de officiële opening. Hij ging in gesprek met bewoner Ronny die een steuntje in de rug kan gebruiken én bewoner Thomas die dat steuntje graag geeft. Fluitman: “Een ongelooflijk mooi voorbeeld van een bijzondere woonvorm waarin bewoners echt iets extra’s voor elkaar betekenen. Seyster Veste is van iedereen. Een project waar verschillende mensen zich thuis voelen en met elkaar eigenaar zijn van hun leefomgeving.”

Foto: Mel Boas
Onder het motto ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’ overhandigde de wethouder een grote pot met suiker aan de bewoners Ronny (midden) en Thomas. Deze suikerpot is ook een uitnodiging aan omwonenden. De deur staat altijd voor hen open. Marcel Fluitman: “Ga bij elkaar op de koffie, maak een praatje, zoek elkaar op”.
Drie jaar begeleiding
De Tussenvoorziening biedt begeleiding aan de bewoners die uit de Maatschappelijke Opvang komen, maar is ook aanspreekpunt voor de ‘reguliere’ bewoners . Het begeleidingsteam heeft een eigen kantoor in het complex. Na drie jaar begeleiding bij het wonen, het op orde krijgen van de financiën, en het vinden van passende dagbesteding (bijvoorbeeld werk) wordt het huurcontract op eigen naam gezet. Zo krijgen onze clienten weer de regie over hun eigen leven.
Seyster Veste onderdeel van de versnellingsopgave
De oplevering van het appartementencomplex ‘Seyster Veste’ is onderdeel van de zogenoemde ‘versnellingsopgave’ van de gemeente Zeist, waarbij sneller betaalbare woningen opgeleverd moeten worden voor verschillende woningzoekenden. In totaal heeft Woongoed Zeist dit jaar inmiddels ruim 130 woningen opgeleverd binnen de versnelde huisvestingsopgave.

Aflevering 4 podcastserie ‘Over sekswerk en hulpverlening: wat werkt?’ te beluisteren
“Ik heb nooit liefde gehad en veel onrust in mijn jeugd gekend. Eerst was ik getuige in een strafz...

Aflevering 3 podcast ‘Over sekswerk en hulpverlening: wat werkt?’ te beluisteren
“Ik heb het naar mijn zin met de dames die daar zitten. Je kan lachen, je kan huilen. En morgen ...

Online training voor professionals over dak- en thuisloze LHBTI-jongeren
‘Als de hulpverlening zich had gefocust op wie ik ben als persoon en dat ik op vrouwen val, dan ha...

Opgroeien in armoede: “Mijn moeder zag er streng op toe dat we de aardappelen dunner dan dun schilden.”
"Wie de eindjes aan elkaar wil knopen, moet voortdurend in touw zijn." Alexander Pola. Hoe is het...

Aflevering 2 “Over sekswerk en hulpverlening: wat werkt?” te beluisteren
"Ik was het zat. Ik spuugde ervan. Het was klaar. Maar dan heb je geen inkomsten meer.” ...
Vragen?
Vragen? Neem contact met ons op.