Helaas is deze website niet geoptimaliseerd voor oude browsers, mocht de website niet toereikend werken dan staan wij u graag telefonisch te woord op nummer 030 234 08 19

Opvang, (begeleid) wonen, budgetbeheer & schuldhulpverlening, dagbesteding & activering

“Mag ik nu weer weg?”

18 december 2020

Hoe Guus de eerste Amersfoortse Housing First client werd die zijn huis op eigen naam kreeg.

Richard van Rijn werkt als individueel begeleider bij Housing First Amersfoort. HF Amersfoort is recent geëvalueerd. Het verhaal dat Richard maakt over Guus, maakt een cijfermatige toelichting op deze succesvolle aanpak, totaal overbodig!

“Guus is een geboren Amersfoorter die ik zo’n 2,5 jaar geleden leerde kennen. Hij was toen al meer dan 20 jaar dakloos en sliep  overal en nergens. Soms in leegstaande panden soms in een auto en af en toe bij vrienden en familie. Zoals we bij Housing First meestal doen, hadden we van het moment dat hij ‘zijn’ huis kreeg een verrassingsfeestje gemaakt. Ik sprak met hem af op kantoor en mijn collega Esther had ondertussen zijn huis versierd met slingers en ballonnen. En niet geheel onbelangrijk… ze had taart gehaald!

Na 20 jaar weer een woning

Met een smoesje nam ik hem mee in de auto en reden we naar zijn huis in het oosten van Amersfoort. Voor de deur gaf ik hem ‘zijn’ sleutel en liet hem voor het eerst in 20 jaar zijn voordeur openmaken…na de eerste rondleiding vroeg ik aan hem wat hij van dit huis vond.  Guus vond het allemaal wel mooi en leuk, maar zijn eerste reactie was: “Mag ik nu weer weg?”.

Binnendeuren eruit

Hij had al zolang geen huis meer gehad, dat hij vergeten was hoe het is om lang in een huis te zijn. In de eerste weken kon hij ook niet langer dan een kwartiertje binnen blijven voordat het benauwd werd. In de eerste maanden hebben we hem vooral de ruimte gegeven om te wennen aan het hebben van een huis. Hij wilde zelfstandig het huis inrichten en deed dit gestaag. Toen ik na een paar weken op huisbezoek kwam, had hij alle binnendeuren eruit gehaald en in de schuur gezet. Dit vond hij ruimtelijker en hielp hem om zich thuis te voelen. Na ongeveer een half jaar kon hij voor het eerst blijven slapen in ‘zijn’ huis.

Twee jaar verder

Toen dat eenmaal lukte gingen de andere doelen een stuk makkelijker. Zo zijn we nu 2 jaar verder en is er op alle leefgebieden wel vooruitgang geboekt. De buren kennen hem bij naam.. al lijkt het er soms ook op dat Guus half Amersfoort bij naam kent 🙂

Contract ‘omgeklapt’ in recordtijd

Guus is de allereerste cliënt van Housing First Amersfoort die vorige week het huis eindelijk op zijn eigen naam heeft gekregen! En dat al na 2 jaar, een unicum binnen de Tussenvoorziening.

Natuurlijk werd dit heugelijke feit gevierd met taart. Deze keer trakteerde Guus ons. Hij gaat nog wel een tijdje met ons door om de laatste stappen te zetten naar zelfstandigheid, maar waarschijnlijk nemen wij over een jaar ‘voorgoed’ afscheid van hem…en ook dan zal er taart zijn.”

Housing First Amersfoort

De Tussenvoorziening heeft de pilot HFA geëvalueerd met gemeente, corporaties, het wijkteam en andere betrokken partijen.  Het primaire doel van de pilot Housing First is dat mensen (weer) stabiel wonen in een woning waar dat lange tijd niet mogelijk is geweest. Dit doel is op dit moment voor 22 bewoners gehaald! Voor 2 cliënten is dit niet gelukt omdat zij overlast veroorzaakten. Met hen is de pilot gestopt. Dit brengt het huidige succespercentage op 92%!  Dit is wat hoger dan het landelijk gemiddelde van Housing First, dat op 80-90% ligt. Dat heeft misschien te maken met het feit dat we redelijk recent gestart zijn. Maar het is in ieder geval reden genoeg om de samenwerking en pilot voort te zetten.

De Tussenvoorziening begeleidt op dit moment 29 cliënten in Amersfoort, waarvan er 22 ook een woning hebben. Met 7 cliënten is de begeleiding gestart in afwachting van de woning. De gemeente Amersfoort heeft de intentie uitgesproken dat Housing First Amersfoort in 2021 kan doorgroeien naar 40 woningen.

Omdat Guus anoniem wil blijven, hebben wij hem zo gefotografeerd.

Vragen?

Vragen? Neem contact met ons op.