Helaas is deze website niet geoptimaliseerd voor oude browsers, mocht de website niet toereikend werken dan staan wij u graag telefonisch te woord op nummer 030 234 08 19

Opvang, (begeleid) wonen, budgetbeheer & schuldhulpverlening, dagbesteding & activering

Alcoholisme als oplossing voor eenzaamheid

25 oktober 2019

Rika Groeninga leeft zich in in de wereld van haar cliënten.

Er gaan dagen voorbij dat ik niemand zie, er gaan avonden voorbij die ik in alleen doorbreng in mijn schuurtje.

Kerstverlichting en kaarsjes aan en dan zit ik daar op mijn tuinstoel. Het wordt donker, niemand die me ziet en dan lijkt het of niemand weet dat ik besta. Ik rook mijn shaggie en ik denk werkelijk dat dit helpt tegen het gevoel van alleen zijn. Als ik daar zit voel ik soms het verlangen om mijn leven volledig soezend door te brengen. In een roes en alles wat moet, hoeft gewoon niet meer. Een roes van alcohol lijkt alles weg te vagen. Hoe zou het zijn om dagen, nachten te vullen met roken, drinken en muziek? Niemand die het weet, niemand die ziet dat ik daar in mijn schuurtje zit. Hoe heerlijk moet dat zijn. Verdoofd, licht in het hoofd, aan niets anders denken dan aan, nou ja, aan niets.

In de hulpverlening noemen we dit vluchten. Vluchten voor verantwoordelijkheid, pijn en verdriet. Zelfmedicatie. Hoe verleidelijk is dit in tijden van eenzaamheid. En wie is er niet op zijn tijd eenzaam. Ik wel! Eerlijk gezegd ben ik wel eens licht jaloers op een aantal van mijn cliënten als ik in mijn schuurtje zit. Zij hebben zo’n leven. De dagen doorbrengen met 16 halve liters bier en vluchten voor pijn en ellende. Net zolang vluchten totdat er volledig niets meer is.

Tegen de klok van 23.00 gaat er iets tikken in mijn hoofd. Iets in mij zegt dat ik morgen naar het werk moet. Of nee, ik moet niet, ik wil naar mijn werk. Ik rook er nog één en zeg dan: “Kom op Rika, je hebt echt meer te doen dan dit. Een leven als alcoholist is niet voor jou weggelegd, je hebt veel te verliezen. En niets, dat is gewoon een eenzaam bestaan.”

 

Vragen?

Vragen? Neem contact met ons op.